Mesélő utcák Híres-neves Debreceniek Hej Debrecen Titkok kulcsa Elérhetőség Pályázó Évszakoló Körbenéző Ünneplő Ki a Lúdas?

Titkok kulcsa

A város címere


   Debrecen első ismert címere (1560), már a reformációra utal: fő alakja a jobb lábával zászlót tartó bárány, mely hátrafordulva a zászlóra tekint.

   1600-ban, Rudolf idejében a bárány lábait az Ó-, és az Újszövetséget jelképező 2 könyvre helyezték és kiegészítették azt a kiterjesztett szárnyú, napba tekintő, tűzből újraéledő főnixmadár alakjával.

   A középen emelkedő pálma életfa-motívum, de a szilárdságot, az ellenálló képességet is kifejezi, s érzékelteti a történelmet: a környéket ért pusztító háborúkban úgy állt a város, mint sivatagban az oázis.

   A főnix jelképezi a városnak minden vészből, pusztulásból való megújulását. A város egyre dicsőségesebben újul meg a pusztító tűzvészek után. A Nap a halhatatlanság és az erő szimbóluma.

Debrecen címere a Kossuth téren:Első titkom

A főnix titka

A főnix egy mesebeli szent tűzmadár, mely eredetileg az egyiptomi mitológia egyik teremtménye volt. A főnix a monda szerint 500, 1461 vagy 15 294 évig élt (attól függően, melyik forrásban olvasunk róla). A főnix gyönyörű vörös-arany tollazatú hím madár. Élete végén fahéj-ágacskákból fészket épít, meggyújtja, és vele együtt porrá ég. A hamvakból ezután egy új, fiatal főnix születik, amely bebalzsamozza az öreg főnix maradványait egy mirhából készült tojásba, és eltemeti Héliopoliszban, a "nap városában".

Nemes Viktória Petőfi Sándor Általános Iskola Domokos Fanni Petőfi Sándor Általános Iskola
Nemes Viktória 6.d
Petőfi Sándor Általános Iskola
Domokos Fanni 6.b
Petőfi Sándor Általános Iskola