Kezdetek Képtár
Debreceni fotográfia


2003-ban ünnepeltük először a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezésére a fotográfusok jeles napját, vagyis az idén a 6. országos rendezvényre kerül sor.

1840. augusztus 29.

Vállas Antal (1809-1869) matematikus a Magyar Tudós Társaság ülésén először mutatta be hazai körülmények között a fénykép (dagerrotipia) készítését és az ehhez szükséges eszközöket és eljárásokat.

"...miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek?"

1862. Debrecen

Müller Lajos 145 éve kérvénnyel fordult a debreceni városháza előljáróihoz, hogy engedélyezzék számára egy "photográf" műterem megnyitását. Miután beszerezte a rendőrkapitányság jóváhagyását, beindulhatott a fotografálás az első "fényírdában" a Schaffer- család Piacz utcai házának udvarán.

Müller, Gondy, Egey, Farkas, Simonyi... Ezek a nevek jelzik a Debreceni fotográfia történetének kezdetét. Munkásságukat megismerhetjük hátramaradt alkotásaikból, családi fotóalbumok lapjairól és a debreceni Városi Könyvtár Fotótárának gyüjteményéből is.

Sz. Kürti Katalin nagyszerű cikksorozatban állított emléket a "fényírás" mestereinek a "Debrecen" cimű hetilap 1987-es évfolyamában.


Virtuális kiállításunk összeállításánál a Déri Múzeum fényképgyűjteményéből is válogathattunk.

Támogatásukat és közreműködésüket ezúton is köszönjük.