Archív felvételek

A Néplap

A megyében megjelenő napilap a Néplap, kiadója a megyei pártbizottság és a megyei tanács volt. Október 23-án a kora esti órákban megjelent a Néplap aznapi második száma, a rendkívüli kiadás! Az egyoldalas kiadvány a debreceni egyetemisták által megfogalmazott 20 pontos követelést tartalmazta. A lapot 35 000 példányban nyomtatták ki, a felelős kiadóként a Néplap szerkesztőbizottsága van feltüntetve, de hiányzik a kiadó neve. Ez azt jelzi, hogy a megyei pártvezetők hozzájárultak a különkiadás megjelenéséhez, de közösséget a pontokba foglaltakkal írásos formában , maradandó érvénnyel nem akartak vállalni. Ez a lapszám így az 1956-os magyar forradalom szabad sajtójának első terméke...
Október 28-án új fejléccel -Néplap- Debreceni Forradalmi Szocialista Bizottmány lapja -és Kossuth-címerrel jelent meg az újság. A bizottmány ugyanis első plenáris ülésén úgy határozott, hogy a Néplap a jövőben a forradalom szócsöve legyen.
November 1-jén új fejléccel, Debreceni Hírlap néven I. évfolyam 1. számaként jelent meg az újság. A lap régi vezetőit leváltották . A november 1-ji lap már Béber László és Boda István irányításával készült el. A Debreceni Hírlap november 4-i száma már nem került az utcára, a kinyomtatott lap példányait a szovjet katonák elkobozták.
(Filep Tibor: Debrecen 1956 részletek 101-104. p.)

<< vissza

Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!

Petőfi Sándor
Debreceni Városi Könyvtár 4024 Debrecen, Piac u. 68. Telefon: 52/502-430 Fax: 52/537-609 E-mail: info@dbvk.hu